Tömegmészárláshoz vezetne Izrael Rafah elleni szárazföldi offenzívája, és hatalmas csapás lenne a Gázai övezeti humanitárius segítségre - figyelmeztetett pénteken az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

Az övezet déli részén, az egyiptomi határ mentén lévő Rafahban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, de a harcok miatt az övezet többi részéből oda menekültekkel együtt már több mint 1,5 millióan zsúfolódnak össze a városban.

Genfi sajtótájékoztatóján a szervezet szóvivője, Jens Laerke kiemelte: egy ilyen hadművelet több százezer palesztin életét veszélyeztetné. Hangsúlyozta, hogy a segélyszervezetek Rafahból irányítják az élelmiszersegélyek elosztását.

A sajtótájékoztatón az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) gázai és ciszjordániai képviseletét ellátó Rik Peeperkorn videóüzenetében mindazonáltal rámutatott arra, hogy ez a humanitárius segítség "csepp a tengerben, és egyáltalán nem tudná csökkenteni egy szárazföldi hadművelet halálos áldozatainak számát". Nagyon aggasztónak nevezte továbbá, hogy egy ilyen offenzíva miatt Egyiptom teljesen lezárná a területére Gázából vezető rafahi átkelőt, amelyen keresztül eddig áramolhatott a segély az övezetbe.

Hangsúlyozta, hogy az élelemhiány kissé enyhült az utóbbi napokban, nagyobb mennyiségű és többféle élelmiszer jelent meg a piacokon, nem csupán Rafahban, hanem a térség északi részében is.

Eközben csütörtök éjjel a várost ismét izraeli légitámadás érte, amelyben a WAFA palesztin hírügynökség szerint legkevesebb hatan, köztük négy gyerek meghalt. A hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva hozzátette, hogy a légicsapás egy lakóépületet ért.

Izraeli légitámadásokat jelentettek az övezet középső részén lévő Tell esz-Szultánból is, ahol ennek következtében kilenc civil megsebesült.

(MTI)