Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ismétlő oltások beadását javasolja a 2019-ben megjelent, új típusú koronavírus egy újabb, JN.1 jelű vírusváltozata elleni hatékonyabb védekezés érdekében - tájékoztatott az uniós ügynökség kedden.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye szerint a SARS-CoV-2 új, JN.1 variánsa különbözik a korábbi, frissített vakcinák által megcélzott vírusváltozatoktól, felülmúlva azok fertőzési mutatót mára a legszélesebb körben terjedő változattá vált világszerte.

Az uniós ügynökség arra szólította fel a koronavírus elleni oltóanyagok gyártóit, hogy egyeztessék vakcináik forgalomba hozatali engedélyének frissítését a vonatkozó ajánlásoknak megfelelően. A jelenleg nem a JN.1 vírusváltozatot célzó koronavírus elleni oltóanyagokat fejlesztő vállalatokat az EMA szintén egyeztetésre hívta annak megvitatására, miként alakítsák ki vakcináik összetételének megváltoztatására vonatkozó stratégiáikat.

Az EMA közleményében megjegyezte, az EU-tagországok nemzeti hatóságai döntenek a 2024-es és 2025-ös koronavírus elleni oltási kampányokról, figyelembe véve országuk fertőzöttségi helyzetét.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából