Ugrás a cikkhez
Reklám

Napjainkban és a belátható jövőben is a legerősebb flottalégierővel az Egyesült Államok fog rendelkezni. Az USA legújabb repülőgép-hordozó típusa a Ford osztály, aminek az első tagja az elmúlt években készült el. Alábbi cikkünkben az osztály néhány jellegzetességére, leginkább a radarrendszerére világítunk rá.

A Ford osztály alapvető jellemzői

A Ford osztály egy nagyjából 100 ezer tonnás vízkiszorítású repülőgép hordozók osztálya, amik jelenleg a legnagyobb vízkiszorítású repülőgép-hordozókat jelentik. Az osztály tagjai 80+ repülőgépet és helikopter tudnak hordozni a fedélzetükön.

A típus képes vadászbombázókat, elektronikai támadókat, légtérellenőrző repülőgépeket és helikoptereket is hordozni.

A Ford nukleáris reaktorainak a teljesítménye háromszorosa a Nimitz osztályénak. Ennek az az egyik oka, hogy lehetséges legyen elektromágneses katapultokat alkalmazni. A másik fő okot az jelenti, hogy a Ford a jövőben képes legyen irányított energiájú fegyvereket alkalmazni.

A startfedélzet elrendezése: több bevetés azonos idő alatt

A Ford vízkiszorítása ugyan nagyon hasonló a korábbi Nimitz-osztályéhoz, de ennek ellenére több bevetést tud indítani azonos időtartam alatt. Ennek a startfedélzet elrendezése és egyéb fejlesztések az oka.

A Ford esetén a startfedélzetből kilógó felépítményt hátrébb helyezték, mint a Nimitz-osztály esetében, ami miatt több hely áll rendelkezésre a torony előtt. Emellett kevesebb felvonót terveztek a hajóhoz, ami szintén növeli a rendelkezésre álló teret.

Továbbá a típus elektromágneses katapultokkal rendelkezik, ami szintén növeli a bevetések számát. Ráadásul a Ford úgy tud több bevetést indítani, hogy mellette a legénysége kisebb, mint a Nimitz esetében.



A kép alsó részén a Ford, a felső részén pedig egy Nimitz osztályú hordozó látható. A képen kivehető, hogy a Ford esetében a hátrébb helyezett felépítmény mennyivel megnövelte a torony előtt a kiszolgálásra alkalmas teret

A radarrendszer

A Ford a világ legkorszerűbb radarrendszerével rendelkezik. Az új radar AESA rendszerű (fázisvezérelt), amelynek az az előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt egyszerűsítve a karbantartást.

Emellett az új radar egyik fő előnye a régebbihez képest az, hogy a Nimitz-osztályú hordozók radarjaihoz képest ki tud váltani féltucat másik radarrendszert, egyetlen radarban egyesítve azok funkcióit. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a Ford felépítménye kisebb, ami révén a hajó kevesebb radarjelet ver vissza, és mellette hely is szabadult fel a startfedélzeten.



A Ford felépítménye

Az új radar két sávot (hullámhosszt) használ, az X-sávot és az S-sávot. Az előbbit az alacsonyan repülő célpontok ellen, míg az utóbbit a ballisztikus rakéták ellen optimalizálták.

A radar hatósugara az S-sávban 320 kilométer. A S-sávú radarok inkább a hatósugarat tekintve előnyösek, míg az X-sávúak jobbak a tűzvezetésre. Emellett az S-sávú radarokat kevésbé zavarja a kedvezőtlen időjárás.

A két sávban pásztázó radart egy központi számítógép koordinálja, hogy a lehető legjobban kihasználják a két hullámhossz előnyeit. Mivel a radarrendszer egyszerre két hullámhosszt is használ, ezért a típust Dual Band Radar néven is emlegetik.

Viszont azt hozzátesszük, hogy a DBR-t csak a Ford kapta meg az amerikai repülőgép-hordozók közül, a többi repülőgép-hordozó a kisebb méretű Enterprise Air Surveillance Radart kapja meg, hogy lejjebb szorítsák az új repülőgép-hordozók gyártási költségeit. Ez azért lényeges, mert egyetlen DBR radarrendszer félmilliárd dollárba kerül.

A Ford a radarjával fog védekezni a tömeges dróntámadások ellen?

Az új generációs amerikai repülőgép-hordozók AESA rendszerű, vagyis fázisvezérelt radarokat fognak kapni/kaptak. Az AESA-radarok jellegzetessége, hogy nem csak felderítésre, hanem elektronikai támadásra is alkalmasak. Ennek az az oka, hogy a fázisvezérelt radarokkal kivitelezhető, hogy a radarhullámot egy célpontra összpontosítsák, kiütve annak az elektronikáját. Amennyiben az amerikai repülőgép-hordozók erre képesek lesznek, úgy nagyon olcsón tudnak majd kiütni drónokat.

Ez azért lényeges információ, mivel az orosz–ukrán háborúban is a drónok sikertelen támadásainak az egyik fő oka az elektronikai támadás vagy zavarás alkalmazása.

Ezt a képességet segíteni fogja, hogy az új radar a Nimitz-osztályú hordozók radarjához képest 30-szor több célpontot tud egyszerre követni, vagyis a Ford radarja számára nem gond, ha egyszerre több száz drónt indítanak a hajóra. Emellett az új radar 30-szor érzékenyebb, mint a korábbiak, ami miatt kevésbé érzékelhető célpontokat is képes érzékelni.

Viszont lehetséges, hogy nem ez lesz a megoldás. Az amerikai haditengerészet a hajói légvédelméhez már hosszú ideje fejleszt irányított energiájú fegyvereket, amelyek a következő években megjelenhetnek az USA repülőgép-hordozóin is.

(Olvasónktól)

Források:

https://www.dote.osd.mil/Portals/97/pub/reports/FY2020/navy/2020cvn78.pdf?ver=RmIv0PBEZ-jMiY9MfYoxrg%3D%3D

https://defense-update.com/20150512_amdr_cdr.html

https://news.usni.org/2014/01/17/navys-next-generation-radar-future-electronic-attack-abilities

https://www.defenseindustrydaily.com/the-us-navy-dual-band-radars-05393/

Képek:

https://www.naval-technology.com/wp-content/uploads/sites/15/2020/01/Navy-Img-1.jpg

https://www.defenseindustrydaily.com/wp-content/uploads/2023/11/ELEC_DBR_on_CVN-21_Concept_lg.jpg

Előző részek:

- A belátható jövő repülőgép-hordozói: kínai, orosz és más tervezések, I. rész

- A belátható jövő repülőgép-hordozói: kínai, orosz és más tervezések, II. rész





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából