Ugrás a cikkhez
Reklám

Hat év és három hónap börtönre ítéltek kedden Finnországban egy 26 éves hackert, aki több ezer pszichoterápiás páciens adatait lopta el egy magánorvosi központból, majd megzsarolt egyes betegeket, akiktől pénzt követelt, hogy ne hozza nyilvánosságra a bizalmas információkat.

Az ügy, amely miatt mintegy 24 ezer bejelentés érkezett a rendőrséghez, nagy felháborodást keltett Finnországban.

A francia hatóságok 2023 februárjában vették őrizetbe Aleksanteri Kivimäki ismert finn hackert, aki álnéven élt Párizs közelében. A férfit azóta hazatoloncolták, az ellene indított bírósági eljárás pedig a múlt hónapban zárult le, míg az ítélethirdetés most volt.

Az illetékes büntetőbíróság Kivimäkit egyebek között súlyos adatlopásban, csaknem 21 ezer rendbeli - minősített - zsarolási kísérletben, valamint több mint 9200 rendbeli, privátszférát sértő információk terjesztésének - szintén minősített - bűncselekményében találta bűnösnek.

A bíróság kegyetlennek, illetve komoly károkat okozónak nevezte a férfi által elkövetett bűncselekményeket tekintettel az érintett személyi körre.

A vádirat szerint Kivimäki 2018-ban feltörte a Vastaamo pszichoterápiai központ rendszerét és letöltötte a mintegy 33 ezer ügyfél adatait tartalmazó adatbázisát.

A 2021-ben csődbe jutott Vastaamo Finnország szerte rendelkezett kirendeltségekkel és az állami egészségügyi ellátórendszer alvállakozójaként működött.

Az ügyészség szerint Kivimäki először 370 ezer eurónak megfelelő összeget követelt bitcoinban a Vastaamótól, hogy ne hozza nyilvánosságra a páciensek adatait. Amikor a központ ezt megtagadta, a kiberbűnöző az internet hagyományos böngészőkkel elérhetetlen részén - a darkweben - kezdte közzétenni az adatokat 2020-tól az érintett betegektől pedig 200-500 eurós válságdíjakat követelt. A vádhatóság közölte, hogy nagyjából húsz páciens fizetett is.

Kivimäki tagadta az ellene felhozott vádakat. Ügyvédje szerint valószínűleg megfellebbezik az ítéletet. Az ügyészség a maximális hét év szabadságvesztés kiszabását kérte.

Kivimäkit első alkalommal 15 évesen ítélték el, amiért 50 ezer szervert tört fel egy általa fejlesztett szoftver segítségével - jelentette az Ilta-Sanomat című helyi lap még 2022-ben. Az Egyesült Államokban egyebek között az amerikai légierő, illetve a Sony Online Entertainment rendszereinek feltöréséért marasztalták el.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából