Ugrás a cikkhez
Reklám

Legkevesebb hatvanhárom tüntetőt vettek őrizetbe a georgiai hatóságok a "külföldiügynök-törvény" miatt Tbilisziben kitört tüntetéseken - jelentette be a kaukázusi ország  szerdán, hozzátéve, hogy a megmozduláson kitört zavargásokban hat rendőr megsebesült.

The regime forces, water cannon mobilized, while the huge protest is totally peaceful. #Georgia #NoToRussianLaw pic.twitter.com/CI3B6iVZZq

— Medea Ivaniadze (@medeaivan) April 30, 2024

#Tbilisi. #Georgia. This is not just a protest against the pro-Russian "foreign agents" law. It is the voice of the people and the will to see their country free, independent, European and not a satellite of #Russia.

pic.twitter.com/Hl6gLG4cKm

— Linas Linkevicius (@LinkeviciusL) April 29, 2024

Sajtókonferenciáján Alekszandre Darakvelidze belügyminiszter-helyettes azt mondta, a tiltakozók kövekkel és palackokkal dobálták meg a kiérkező rendőröket, a megmozdulást pedig az erőszakcselekmények elharapódzása miatt kellett feloszlatni.

Kimlikleri gizlenen maskeli Gürcü polisleri göstericileri dövdü. Batı yanlısı UNM başkanı Levan Khabeishvili ise ağır yaralandı.

Maskeli kişiler Rusya’nın Kırım’ı ele geçirmesi sırasında da görülmüştü. Ukrayna’da yaşanan olayların birebir kopyası yaşanıyor. pic.twitter.com/4SF74GKa7l

— Fahrettin Altay (@FahrettinAltay_) April 30, 2024

In #Tbilisi, #Georgia, police have used water cannons, rubber bullets, batons and pepper spray to disperse protesters during tonight’s #protest rally against the ‘foreign agents bill’:

pic.twitter.com/j9iGkk0zq9

— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) April 30, 2024

A sebesültek között van Levan Khabesvili, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) vezetője is, akit jelenleg kórházban ápolnak. Az éjszaka folyamán a politikus az X-en fotót is közzétett magáról, melyen vérző fejjel, a szeme alatt pedig monoklival látható.

pic.twitter.com/Ms7hlYkLTd

— Levan Khabeishvili (@LKhabeishvili) April 30, 2024

A hatóságok szerint Khabesvili ellenállt a rendőri intézkedésnek, és megpróbálta lebontani a rendőrségi kordont.

Pro-Russian forces in Georgia kidnapped and beat an opposition leader and Member of Parliament, Levan Khabeishvili.

The parallels to actions of pro-Russian forces in Ukraine during the Revolution of Dignity are obvious. pic.twitter.com/tjsdbJE4VA

— Michael MacKay (@mhmck) May 1, 2024

A georgiai törvényhozásban kedden tárgyalták második, és ezzel utolsó előtti olvasatban azt a vitatott jogszabályt, amelyet a Georgiai Álom - Demokratikus Georgia kormánypárt áprilisban terjesztett ismét a parlament elé. Az indítvány előírná, hogy a szervezeteket, amelyeknek anyagi eszközei több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák. Bírálói ezt ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók külföldi ügynökök elleni fellépéshez.

Válaszul kedden ismét ezrek követelték a törvény visszavonását, a rendőrség pedig kedd este könnygázt és vízágyúkat vetett be a tüntetőkkel szemben.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából