Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNWRA) vezetője kedden független vizsgálatot sürgetett gázai alkalmazottaik feltételezhető letartóztatása és megölése miatt.

Az UNRWA azzal vádolta Izraelt, hogy a Gázai övezetben több mint hét hónapja folyó konfliktus alatt létesítményeit is célba vette, alkalmazottai közül 182 embert megöltek, és több mint 160 menedékházát ért találat, ami az izraeli bombázások elől menekülő több száz ember halálát okozta.

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője genfi sajtótájékoztatóján jelentette be: azt kérte az ENSZ-tagállamoktól, hogy támogassák független vizsgálat lefolytatását, amely rávilágítana, mennyire semmibe veszik a nemzetközi szervezetet, mielőtt még ez válna az új normává.

Lazzarini felidézte, hogy Izrael márciusban megakadályozta, hogy Gázába látogasson, de vasárnap megint oda akar utazni, és mint mondta, reméli, hogy az izraeliek beengedik.

A Gázai övezetben az UNRWA a legnagyobb humanitárius segélyszervezet. Mintegy 13 ezer alkalmazottja egyebek mellett iskolákat működtet és szociális szolgáltatásokat nyújt a gázai lakosság nagy részét alkotó menekültek számára.

Izrael azzal vádolja a szervezetet, hogy 19 alkalmazottja részt vett a Hamász október 7-i támadásában Izraelben, amelynek 1200 halálos áldozata volt, és amire válaszul Izrael népirtást indított a Gázai övezetben.

A Hamász ellenőrzése alatt álló Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint a palesztin szervezettel való leszámolásért indított offenzívának már több mint 34 ezer palesztin halálos áldozata volt.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az UNRWA bezárására szólított fel, mivel közlése szerint a szervezet csak a palesztin menekültek kérdésének napirenden tartását akarja elérni.

Izrael egyelőre nem állt elő bizonyítékokkal, amelyek igazolnák, hogy az UNRWA alkalmazottai jelentős számban a terrorista csoport tagjai lettek volna. Lazzarini pedig elmondta, hogy néhány ország kivételével a többi tagállam már feloldotta az izraeli vádak miatt korábban zárolt adományait. Emellett a hivatal további 115 millió dollárt gyűjtött magánadományokból - tette hozzá.

Lazzarini közlése szerint áprilisban több élelmiszert és humanitárius segélyt sikerült Gázába eljuttatni, de még nagyon távol vannak attól, hogy az embereket meg tudják menteni az éhezéstől.

Az UNRWA alkalmazottai elleni gyanúsításokkal kapcsolatban közben az ENSZ újabb vizsgálatot folytat.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából