Ugrás a cikkhez
Reklám

Tizenkét politikai alakulat és választási szövetség jelöltlistája szerepel majd a szavazólapokon Romániában a június 9-i európai parlamenti (EP-) választáson, közöttük első helyre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listája került - közölte hétfőn a bukaresti központi választási bizottság (BEC).

A sorrendet sorshúzás alapján határozták meg, amit hétfőn délben Vile Bicu BEC-elnök bonyolított le.

A második helyre a kormánypártok - a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) - közös jelöltlistája került, míg a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a szavazólap negyedik, az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) pedig a szavazólap hatodik helyére került.

A közvélemény-kutatások által az ötszázalékos választási küszöb alatt mért politikai alakulatok közül az SOS Romania párt, a Nagy Románia Párt (PRM), a Hazafiak Pártja, az Egyesült Diaszpóra Párt, A Szocialista Románia párt, a Humanista Szociálliberális Párt és a Megújítjuk Románia Európai Projektjét Párt EPO-jelötlistáját fogadta még el a BEC.

A Szabad Emberek Pártja, az Új Románia Párt, a Maniu-Mihalache Nemzeti Parasztpárt jelöltlistájának iktatását elutasította a központi választási bizottság.

A szavazólap végén négy függetlenként induló EP képviselőjelölt neve szerepel, utolsóként az SOS Romania pártot megalapító, parlamenti botrányairól elhíresült Diana Sosoaca szenátor válófélben lévő férje, Silvestru Sosoaca. A függetlenek közül három jelölt indulását utasította el a román központi választási bizottság.

Toni Grebla, az állandó választási hatóság (AEP) elnöke a külügyminiszterrel közösen tartott hétfői sajtóértekezletén be is mutatta a szavazólap mintapéldányát, hozzátéve, hogy a szavazólapok nyomtatását, illetve külföldi szavazókörzetekbe történő kiszállításukat már keddre virradó éjszaka megkezdik. Rámutatott: a romániai EP-választáson a szavazásra jogosult - az adott országban (ideiglenes/állandó) lakhellyel rendelkező, vagy ideiglenesen tartózkodó - felnőtt román állampolgárok voksolhatnak külföldön, abban az esetben, ha nem jelentkeztek át egy másik EU-tagállam választási névjegyzékébe. A romániai EP-választáson levélben nem lehet szavazni.

Luminita Odobescu külügyminiszter bejelentette: az idei EP-választáson 916 román szavazókört rendeznek be külföldön, több mint kétszer annyit, mint a 2019-es EP-voksoláson, és többet, mint a 2019-es elnökválasztáson (835), ami eddig rekordnak számított. A külföldi szavazókörök interaktív térképe várhatóan május 10-e után válik elérhetővé a román külügyminisztérium honlapján.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából