Ugrás a cikkhez
Reklám

A Telex tudósítója a Nagyréten lezajlott, "a régi-új, most épp aktuális ellenzéki, európai, baloldali, szociáldemokrata, zöld összefogás majálisán", amin a DK, az MSZP és a Párbeszéd vezetői értékelték az európai uniós csatlakozásunk húszéves évfordulóját és a júniusi választás tétjét.



Dobrev Klára beszédet mond, miközben egy rajongója őrködik a színpad előtt

Az eseményről az első pillanattól az utolsóig nem lehetett eldönteni, hogy a jelenben játszódik, vagy a 2014-es választási kampányból maradt vissza, és playbackről játsszák, azt leszámítva, hogy akkor még Mesterházy Attila volt Dobrev Klára. Az egyetlen változás tehát a pártlogók sorrendje volt, a beszédekre körülbelül 300-400, döntő többségében hatvan pluszos résztvevő volt kíváncsi, nagyrészt olyanok, akiket a hasonló eseményekről már arcról felismernek az újságírók - olvasható a beszámolóban.



Fotók: Hevesi-Szabó Lujza

A városligeti majális első felszólalója Dobrev Klára volt, aki szerint az EU-s csatlakozás után 20 évvel a magyarok csak jogokat kaptak, valódi lehetőségeket nem nagyon. Vagyis hiába van mindenkinek joga Ibizán nyaralni, ezt csak nagyon kevesek engedhetik meg maguknak. Szerinte húsz év alatt nem hogy a németek és az osztrákok lehetőségeit nem értük utol, de a lengyelekétől, a csehekétől és a románokétól is lemaradtunk. Dobrev szerint az elmúlt húsz évben soha nem látott pénzeső zúdult az országra, de sem az oktatás, sem az egészségügy nem lett jobb, egyszerűen azért, mert Orbán rokonsága ellopta az ide érkező pénzeket.

Dobrev beszéde egy pontján kitért arra, hogy szerinte mindenki, aki az ellenzéket megosztja, Orbán Viktornak segít, ezért a jövőben senkinek nem fogja hagyni, hogy megossza az ellenzék erőit. Itt nyilván nem a DK-ra gondolt, amely egyébként rá akarta indítani jelöltjét Veres Pál miskolci polgármesterre, és a XII. kerületben ráindítja a jelöltjeit az előválasztáson nyertes Kutyapártra, jegyzi meg a szerző.

Dobrev beszédét azzal zárta, hogy szerinte június 9-én "lehetőségünk van elzavarni a kormányt". Ennél komolyan felmerült bennem, hogy vajon tudja-e, hogy nem parlamenti, hanem önkormányzati és európai parlamenti választások jönnek. Esetleg tényleg 2014-ből megy playbackben az egész - olvasható a tudósításban.




Az esemény második felszólalója Karácsony Gergely volt, akiért megjelenésekor jóval kevésbé lelkesedtek a résztvevők. Egy néni meg is jegyezte, hogy nem szívesen tapsol Karácsonynak, "mert a múltkorit is ő szúrta el", utalva arra, hogy a 2021-es előválasztáson Karácsony még azért kampányolt, hogy semmiképpen ne Dobrev Klára legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Az esemény harmadik felszólalója Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke volt. Mikor felkonferálták, hogy az MSZP képviseletében ő fog beszélni, a nézőközönség egyik tagja megkérdezte, hogy "miért, Dobrev akkor nem MSZP-s?". A mellette ülők felvilágosították, hogy nem, ő már DK-s, amit a bácsi aztán elégedetten vett tudomásul.



A Telex szerint csak 300-400 hatvan pluszos résztvevő volt rájuk kíváncsi

Komjáthi Imre után a színpadon Kocsis Tibor, a 2011-es X-Faktor győztese lépett fel.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából